Tofsen testar onlinespel över Zoom

Nu har det gått ett år med covid-19 och det ser fortfarande mörkt ut för umgänge och samkväm i större skala, därför har Nya Tofsen valt ut några roliga lekar man kan köra över Zoom, Discord eller liknande plattformar. Vi har givetvis kvalitetssäkrat och betygsatt dessa lekar så du och ditt kompisgäng, kommitté eller aspnings-grupp kan välja rätt lek för rätt tillfälle.

Först ut var Geoguessr som är ett spel som sätter dina geografiska- och detektiv kunskaper på prov. Om man vet vad SVTs “På spåret” går ut på, så är det är tvärt om. Istället för att gissa vart man är påväg, så ska man gissa på vart man startade. Hemsidan använder sig av Google street view och man går på dessa vägar för att hitta ledtrådar på vart man började någonstans. Det finns många färdiga kartor och platser man kan köra med, men man kan också göra sina egna mål. Vi i Tofsen valda att sätta ut våra egna mål, så för detta behövs en spelledare som väljer ut de platser man vill besöka. Varje lag valde ut en lagkapten som screen shareade sin bild och styrde åt det hållet som personerna i laget ville. Vi valde ut fem platser och eftersom lagen var så bra så fick de lika många poäng, så tiden fick avgöra vem som vann. 

+ Väldigt kul
+ 2-3 pers i varje lag
– Sätt en tidsgräns

Betyg: 3,5/5
Tid: 40 min
Hemsida: https://geoguessr.com
Pris: 0 kr (Lagkaptenen behöver ett konto som är gratis), Spelledaren kan aktivera 14 gratis testperiod för att göra sin egna karta gratis.

Näst på tur var Snurran på 20 sekunder, som är ett mer fysiskt spel där det krävs att varje spelare har en kamera, mobilen funkar. Till detta spel behövs en spelledaren som har gjort snurran samt som säger vems tur det är, sen låter man snurran spinna och när den stannar ska den personen göra vad som står, det kan till exempel vara “hitta två vänsterskor” då har den personen 20 sekunder på sig att hämta två par vänsterskor och visar upp. Poängen blir lika många som man har tid kvar. Dvs om det tar 15 sekunder att hämta skorna, så får man 5 poäng. Vi körde detta 5 gånger med 12 olika saker.

+ Väldigt kul
+ Anpassningsbart
– Behöver kamera 

Betyg:  4 / 5
Tid: 20 min
Hemsida: wheeldecide.com /google timer
Pris: 0 kr

Rita gissa är ju alltid kul, så varför inte spela lite skribbl. Antingen väljer du att använda redan fördefinierade ord från skribbl eller så matar du in dina egna ord och gör det mer personligt. Det behövs en spelledare som matar in de egna orden om man väljer den varianten. Vi valde ca 35 ord och körde 5 omgångar.

+ Väldigt kul
+ Bra komma igång spel
– Behövs lite mer ord

Betyg: 4,5/5
Tid: 40 min
Hemsida: skribbl.io
Pris: 0 kr

The Wiki Game är en sida som man ska tas sig från en wikipedia sida till en annan wikipedia, genom klickbara länkar som finns på sidan. Vi i Tofsen valde att köra på att ha en spelledare som valde ut vilka sidor vi började på och vart vi skulle. Poängen räknas på både antal klick och hur snabb man är. Vi körde 8 omgångar och tiden vi fick på oss att ta oss från A till B fick vi minska efterhand då vi insåg att detta var för lång. 

+ Kul
+ Tävlingsinriktad
– Svårt i början innan man kom in i det

Betyg: 3,5 / 5
Tid: 60 min
Hemsida: https://www.thewikigame.com/
Pris: 0 kr

Vi testade även den klassiska frågeleken Kahoot där man samlar poäng individuellt. Det går utmärkt att lägga ihop poängen lagvis om man tävlar i lag. Du behöver en spelledare som kan sätta ihop frågorna, som kan antingen vara lite allmänbildning, nördfrågor eller frågor om varandra. Om spelledaren inte känner alla i gruppen såväl så kan hen be alla medtävlande att skicka in ett antal påstående om sig själva. När Tofsen testade denna lek, skickade vi in 1-2 frågor/påstående var som sattes ihop till en frågesport om varandra.

+ Kul teambuilding om man inte känner sina vänner
– Inte så kul förfest spel
– Kan bara spelas en gång

Betyg: 2 / 5
Tid: 20 min på 14 frågor
Hemsida: https://kahoot.com/
Pris: 0 kr

Nästa spel vi körde var Among Us. Om ni har varit med och spelat roll spelet Mafia så känner du igen spelién med Among Us. Vi var så få, så vi valde endast en imposter. Tofsen hade några som inte hade spelat detta spel innan, så det var svårt att spela optimalt.

+ Kul
+ Funkar bra om man är många
– En större inlärningskurva för att komma in i spelet än alla andra spel vi provade 

Betyg: 3 / 5
Tid: ca 15 min per runda
Hemsida: Steam
Pris: 0 kr (om man kör via mobilen)

Avslutningsvis tycker vi att en variation av dessa spelen var bäst, och det är bra om man delar upp vem som är spelledare, så alla får vara med och spela.