Kårhuset fyller 20 vårar

Man kan hitta på många anledningar för att få lyxa till det lite extra på veckorna med finare mat och dryck. Vanligtvis kan det vara ursäkter så som namnsdagar, lillördag eller att labben är inskickad. I år kommer det dock för en gångs skull att finnas en legitim anledning till att fira (dock kanske inte på plats) när man helt enkelt vill känna på livet med en ingenjörslön; vårt alldeles egna kårhus fyller nämligen 20 år.

Chalmers har faktiskt haft olika versioner av kårhus innan den nuvarande varianten som slutfördes år 2001. Under 1940-talet fick studentkåren sitt första kårhuset som fick smeknamnet “Lopphuset”, där namnet kom ifrån att Anticimex testade insektsbekämpningsmedel där. Kårhuset användes aldrig riktigt som ett kårhus, utan det var snarare ett ställe där det hölls Gasquer.

1952 fick Chalmers kårhus några utmärkande attribut som det fortfarande inhyser idag. Bland annat fanns nu en första version av “Torget”, till för kommittéer och olika sällskap. Det byggdes en gympasal även den i källaren. Men framförallt var det nu som Gasquen fick sin första utformning, vilket står kvar än idag.

Det saknades dock fortfarande en matsal i kårhuset, men denna kom till slut på plats år 1976.

2001 färdigställdes den nuvarande versionen av vårt kårhus, komplett med pool, idrottshall, bastu, restauranger och caféer med mera. Detta har vi bland annat Wingårdh arkitektkontor att tacka för, som även ritat andra välkända byggnader som Emporia i Malmö, Astra Zeneca’s R&D facilitet i Mölndal, och känd för oss chalmerister; Chabo. Kårhuset fick 2001 även motta Kasper Salin-priset som årligen delas ut till en svensk nybyggd byggnad.

Även om vi idag inte är i kårhuset lika mycket som vi brukar är vi otroligt tacksamma för huset och de donationer som lett fram till den nuvarande ståtliga byggnaden. Så ikväll kanske det är dags att fira lite extra, och om någon skulle undra varför du dricker rödtjut på en vardag så har du här i alla fall en “bra” anledning.