Vilka var Emil och Olga, och varför hade hamnen 19 ton öl till Chalmers?

Som de flesta möjligtvis vet är Emil ett smeknamn för de manliga studenter vid Chalmers, men vet ni vem som gav upphov till detta namn? Håll lugn, vi i Tofsen ska se till att ni kan briljera såväl vid middagsbordet som under Gasquens sena timmar. Emil Santén var en skojig herre som blev känd redan tidigt under sina studier. I Tofsen Nr 2 1973 står det i Emils dödsruna att »Hans fruntimmerstycke var känt, varför andra teknologer, som begav sig ut på staden för att göra bekantskaper med det motsatta könet, gärna begagnade sig av hans namn. Detta för att komma på bättre fot med damerna, bland vilka Emil redan var ett känt begrepp». Tofsen hävdar sedan i dödsrunan att detta är ursprunget till att manliga chalmerister kallas Emil.

Kanske har ni som många andra vandrat över Olgas trappor och ställt fråga, »Vem var egentligen Olga?». Även denna fråga kan vi i Tofsen svara på tack vare vårt arkiv. Det är nämligen så att Olga var portvakt på den tiden då Chalmers låg nere på Storgatan. Hon är beskriven som en “andra mor” då hon bland annat hjälpte dåtidens teknologer sy fast en knapp eller stryka en skjorta. Men hon tillät även fester ske i ritsalarna och ordna sovplats för Chalmerister som inte mådde särskilt bra efter en kväll av festande. Vidare var Tofsens redaktion och CCC:s verksamhet lokaliserade i hennes vardagsrum. Eftersom Olga sorterade all Chalmers post var det på denna tiden populärt att Chalmerister som var ute i världen skickade vykort adresserade kort och enkelt  »Olga, Gothenburg, Sweden» eller ibland nådde även ett vykort adresserat enbart till »Olga, Sweden».

På tal om gammalt, när det inte sker så mycket på campus ser Tofsen till att ni kan ta del av en rolig historia ni kan dela med andra. Den 4 augusti 1980 gick nämligen ett telefonsamtal till Chalmers Studentkår till enligt följande:

»Hej, det var från Skandiahamnen, ert öl har kommit nu! När kan ni komma och hämta det?»

»?????»

»Ja, ni har ju 19 ton Carlsberg från England stående här. Vill ni vara vänliga att hämta det så fort som möjligt!»

Hamnen hade nämligen mottagit en transport från E.S. Philips Ltd adresserat till »SS Port Chalmers» i Göteborg. Kårordförande var då tvungen att i förtvivlan ställa sig frågan »Vem hade beställt allt detta öl?». Efter en hektisk tid kom Chalmers Studentkår fram till att ingen i kåren har gjort denna beställning, och senare visade det sig att varken Chalmers tekniska högskola eller Chalmers AB hade lagt denna beställning. Efter en del argumentation gick även då hamnen, antagligen rätt bittert med på att detta var fallet. Det visade sig därefter att en tjänsteman hade gjort ett enkelt misstag, efter att ha läst »Öl» och »Chalmers» tillsammans på sina papper drogs för snabba slutsatser, i själva verket skulle fartyget »SS Port Chalmers» ta över lasten. Bilden på Chalmers har suttit förankrad länge, och behöver bevaras. Behöver ni en anledning till att koppla av och ta en bärs, gör det för att bevara Chalmers rykte.