Intervju med kårens nya VD – Roger Nordman

Torsdagen 8 oktober så hade vi i Tofsen nöjet att intervjua Chalmers Studentkårs direktör, tillika VD för Chalmers Studentkårs Företagsgrupp AB. Förutom en pampig titel så är Roger också stolt familjemedlem med sin fru och deras döttrar. Som grädde på moset så fyller de huset med katt, kaniner och fiskar samt en ponny inom promenadavstånd.

Foto av Noelle Madsen

Vi inledde intervjun med något lättare frågor för att lära känna Roger. Roger dansar gärna till “Smells like teen spirit” med Nirvana och ser fram emot att regelbundet besöka det nya karaokerummet som byggs i anslutning till Express/JA Spelhall. Tofsen tycker också att det låter som att Roger kommer att få dit sin företrädare, Peter Alehammar, baserat på Peters intresse för musikaler. Roger påstår sig vara en hyfsad snickare med tummen på rätt ställe, men han har också någonting innanför pannbenet, han är något av en dold schack-talang och har lagrat varenda snapsvisa han hört i hjärnkontoret.

När Roger slappnar av hemma i TV-soffan så är det mycket fantasy som gäller och Star Wars finns bland de senast besökta titlarna.

Vi fick lära oss att Roger även trivs bra på andra sidan kameran då han medverkat i TV-serien “Hammarkullen” 1995. En av Rogers vänner på Kemisektionen hörde av sig och Roger rakade gladeligen sitt huvud (för rollen) och traskade ner till produktionen. Det var dock inte ett karriärval som passade och Rogers planer på att bli filmstjärna slutade lika fort som de började, men han är glad att han testade. “Det är alltid bra att testa sådant som får ut dig ur din comfort zone” delar han med sig av som visdom.

Vi frågade Roger vem han skulle välja att vara fast med i en hiss, vem han vill jobba med i labbet och vem han vill ut och dansa med på klubben. Kruxet var att han var tvungen att välja mellan Peter Alehammar (f d direktör), David Welander (kårordförande, KO) eller Jon Larsson (receptionist i Kårservice). Utan större tvekan så valde Roger följande:

  • Jon i hissen. Jon har tydligen en oändlig gömma av dåliga skämt, testa honom gärna!
  • Peter i labbet. Peter är strategisk och strukturerad, viktiga egenskaper där.
  • David på klubben. För “KO vet vad som gäller på dansgolvet!”

Rogers tid på Chalmers vad en framgångssaga. Trots engagemang i bland annat sektionskommittéer, CCC och MK så vill Roger minnas att han höll sitt betygssnitt över 4.0 och han har idag en fullständig doktorsexamen. Men betygen var aldrig viktiga.

Ifall Roger skulle ge sig ut i kommittélivet idag så hade han gärna testat Svea Skivgarde då han känner att han har utvecklingspotential inom att snurra plattor. Det finns också mycket nya kommittéer sen Rogers tid och han känner att en aspning kanske inte skulle sitta fel.

Som häfvare påstår sig Roger inte vara någon legend men det var 0,5 liter på sejdel som var roligast. Vi fortsatte att utforska Rogers studietid på Chalmers och fick veta att “grabbigheten” på Chalmers fick mycket uppmärksamhet utifrån, men det hände också mycket bra. Bland annat så grundades Chalmers Stiftelse och tillbyggnaden av Kårhuset Johanneberg som det ser ut idag startade. Det var också mycket vänskap som grundades i Rogers liv och han träffar regelbundet flera av de personer som han delat kommitté och förening med.

Rogers bästa gückel-tips är kroppsgyckel, han minns själv en del akrobatiska prestationer från sin tid, bland annat en mänsklig pyramid fast upp-och-ner. Han anser att sång-gückel är bra, men det måste finnas finess i dem! Vi pressade Roger på information om tiden före PK och det är tydligt att Roger anser att vi har tagit ett steg i rätt riktning.

Under sin tid på Chalmers så var Roger även med i FuM, Chalmers Studentkårs högst beslutande organ. Med våra fantastiska journalist-näsor så snokade vi upp gammal valpropaganda och frågade hur det förhåller sig med de punkterna idag.

  1. Bevara Chalmersandan så att vi inte bara är studenter utan Chalmerister

Denna frågan är högst aktuell och diskuteras i FuM i dagsläget. Men Roger anser att Chalmersandan inte är någonting som man kan sätta på ett papper, och att det är bra!

  1. Pipelinebygget från Pripps ska påskyndas för att “vi är törstiga”

Detta anser Roger är en viktig fråga än idag, men han vill inte uttala sig om vilket bryggeri som samarbetet ska genomföras med nu när Pripps inte längre finns kvar. 

  1. Fler tjejer på Chalmers, massageskola på Personskadeprevention och fjortonårsgräns för babes i Gasquen

“Oj, vad pinsamt” utbrister Roger när vi läst färdigt. Att det ska bli fler tjejer på Chalmers är så klart fortfarande viktigt, och fysisk hälsa är mycket viktigt. Men Roger tror att fysisk hälsa åstadkoms bättre genom aktiviteter med CIS (Chalmers Idrottssällskap) än från massage. Angående fjortonårsgräns för babes på Gasquen så säger Roger att det står han inte längre bakom, men också att det har löst sig självt. Det var inte lika mycket tillståndsregler förr.

  1. En valfri tenta ska kunna räknas bort för att man har byggt Cortège

“Det låter utmärkt”. Roger minns hur 17 veckors praktik var obligatoriskt på Chalmers förr och att det är kan vara bra för studenter att få lite praktisk vana innan man slänger sig ut med examen i hand. Tofsen räknar snabbt ut att arbetstimmarna under Cortégen helt klart motsvarar det man lägger på vissa kurser, därav anser Tofsen att Chalmers Cortége Parti återigen borde driva denna fråga i FuM.

Efter denna intervju så inser man att Roger är en väldigt trevlig man med många strängar på sin lyra och har samlat på sig ett stort nätverk av kontakter under sina år, därför avslutade vi frågestunden med frågan “vad krävs för att du ska acceptera en students förfrågan på LinkedIn?”, svaret kom snabbt och är rätt självklart “Att dom ställer frågan”. Med detta tackar vi Roger så mycket för intervjun och hoppas att han snart återkommer med en härlig insändare till Tofsen.