Tofsen testar brädspel del 1

Hejsan kära läsare! Har du också drabbats av en global pandemi som tvingar dig att spendera tid hemma istället för att kunna socialisera som vanligt? Vi i Tofsen har varit med om en liknande upplevelse, men vi har ju också så roligt tillsammans i våra små säkra gäng. En utmärkt aktivitet när du umgås i små grupper och förväntas vara hemma är att spela brädspel. Därför så publicerar vi nu några av våra testade spel för att inspirera er till att ha roligt hemma. Håll till godo!

När då då? (NDD)

I detta spelet så tävlar du mot andra i att ha bäst tidsuppfattning. Nej, inte att gissa vad klockan är, din dummer Du har en tidslinje framför dig, och du samlar poäng genom att placera ut händelser i rätt ordning på denna, därför behövs tidsuppfattningen. Du får händelser upplästa för dig och ska säga ifall det har hänt före eller efter de andra händelser som finns på din tidslinje. Du får avsluta din runda när du vill och du får då poäng för alla rätt svar som du har gett, enligt NDD-lingot så heter det att du “låser” de poängen. Här kommer utmaningen, dess fler händelser du har på din tidslinje, dess flera alternativ har du för att placera ut nästa händelse. 

Ifall du placerar ut en händelse på fel plats så förlorar du alla poäng som du inte tidigare har “låst”. Så ifall du behöver ta ikapp poäng, eller ifall du önskar att dra ifrån, så är det förknippat med en enorm risk. 

Svårighet: 0/5

Antal spelare: 2-8

Tidsåtgång: 60 min

Kategori: Push-your-luck

Kul: 2/5

Vanliga fällor: Att ha “flow” kan få dig att göra riktigt dumma beslut.

The Crew: The Quest For Planet Nine (The Crew)

Rykten har talat om en mystisk planet bortanför Uranus, och nej, det är inte Pluto. Du är en av de utvalda astronauterna som ska resa till solsystemets yttersta gräns och runt bordet så har du dina medpassagerare. Ni löper inte risken att någon ska hugga er i ryggen, det är spelet är svårt nog ändå.

The Crew är ett stick-spel, spelarna delar ut korten, som påminner om en vanlig kortlek, det finns fyra färger plus en trumf-färg. Ni ska sedan med minimal kommunikation klara 50 uppdrag i obruten följd. Uppdragen går ofta ut på att specifika spelare ska vinna de stick som innehåller vissa kort, och dessutom i en specifik ordning. Inför varje uppdrag så får besättningen ta del av en liten berättartext om hur ni tar er fram genom rymden. Men räkna inte med att komma långt, svårighetsgraden är en exponentialkurva. 

Svårighet: 5/5

Antal spelare: 3-5  

Tidsåtgång: 10-∞ minuter

Kategori: Abstract, Storytelling, Legacy

Kul: 4/5

Vanliga fällor: Glöm inte bort att räkna kort i alla färger.

Terraforming Mars (TM)

Vi är i framtiden, Jorden går under och vi måste kolonisera Mars! Spelaren måste samla på sig pengar, järn, titan, växter, energi och värme för att spela byggnader eller event som bidrar till människans liv på Mars. Byggnaderna kan vara växthus, solpaneler eller träd. Event innefattar exempelvis kärnvapentester och meteorer. Varde liv! Spelet är slut när tre olika parametrar har uppfyllts och liv på Mars äntligen är möjligt! Dessa är temperatur, vattenmängd och syrehalt. 

Den spelare som bidragit mest till livet på Mars vid spelets slut vinner. Visst låter det enkelt? Det är det inte. Du inleder varje runda med åtta olika actions att välja på, vilket innebär att du kan investera i hur många olika saker som helst. Köp kort, städer, pristävlingar, skogar, resursproduktion eller använd en action från någon av byggnaderna som du köpt. Även ifall det ser bra ut för dig mot slutet så gömmer sig mycket på bordet när poängen räknas ihop. För att vara ett långsamt spel så kommer ditt liv att berikas med förvånansvärt många överraskningar.

Svårighet: 4/5

Antal spelare: 2-5 

Tidsåtgång: 90-180 minuter

Kategori: Engine-builder, area control

Kul: 5/5

Vanliga fällor: Det finns mycket poäng på Milestones och Awards som är lätta att glömma