Kanelbullar – Recept

Vi befinner oss nu mitt i läsperiod 1 och hösten börjar ta sig. Temperaturen sjunker, dagarna blir mörkare och kvällarna blir längre och längre. Vid den här tiden på året finns det få saker som går upp emot en gammal hederlig svensk fika! Just därför har vi i Tofsen gett oss på att lära er hur man bakar lite kanelbullar inför kanelbullens dag nu på söndag! 

Det här behöver du för att göra ca 20 st helt egna smarriga kanelbullar:

Bulldeg:

  • Smör – 75 g
  • Vetemjöl – 7,5 dl
  • Strösocker – 0,5 dl
  • Salt – 2 krm
  • Jäst – 25 g
  • Mjölk – 2,5 dl

Fyllning:

  • Smör – 75 g
  • Strösocker 2,5 msk
  • Kanel – 1,5 msk

Topping: 

  • Ägg – 1 st
  • Pärlsocker – En hel del

Ugn:

225°C

Om man vill kan man köpa lite annat smått och gott att ha i. Vi valde att variera fyllningen lite genom att ha i lite nougat i vissa bullar, något som vi starkt rekommenderar!

Börja med att smula ner och röra runt jästen i 37°C ljummen mjölk för att aktivera jästen. 

Skär smöret till mindre bitar för att göra den lättare att jobba med. Tillsätt mjöl, socker, salt och mjölkblandning. 

Sen är det bara att knåda ihop degen så gott det går. Här går det även bra att använda sig av en hushållsassistent som har degkrok, men det hade inte vi så vi tog en elvisp istället. Låt degen jäsa i ca 30 minuter på ett varmt ställe utan drag tills den dubblat i volym. 

Under tiden när degen jäser kan det vara bra att blanda ihop fyllningsingredienserna i en skål för att få en jämnare fyllningsfördelning i bullarna. När degen jäst färdigt ska den kavlas ut till en någorlunda rektangulär form, ungefär dubbelt så lång som den är bred.

Bred ut fyllningen jämnt på degen och rulla sedan ihop till en cylinderliknande degrulle. Skär den i 20 lika stora bitar och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper på, och låt jäsa i ca 30 minuter till. Pensla sedan bullarna med ett vispat ägg och strö över pärlsocker. Skicka in plåten med bullarna i ugnen tills de fått en fin gyllenbrun färg, ca 8 minuter. Låt sedan svalna på galler tills de är redo att ätas. 

För att höja livsnivån en aning kan man avnjuta bullarna med ett kallt glas mjölk för maximal bullupplevelse.