Tofsen besöker Ölbruket

Du har säkert sett någon ur Ölbruket cykla omkring på sin roliga tappcykel. “Öl i tapp kommer alltid fram. Aldrig fast, alltid flytande” står det på den, men vad betyder det? Vilka är Ölbruket och finns det inte redan en löjlig massa öl på campus? Tofsen har varit och pratat med Ölbrukets styrelse för att få svar på dessa frågor… och för att få smaka på deras öl!

Ölbrukets sjyssta ölcykel!

Ölbruket är på samma gång både väldigt gammalt och väldigt nytt. Som föreningen ser ut idag så är den bara tre år gammal, men Ölbruket har sina rötter på campus mycket tidigare än så. Ett av Ölbrukets längst gående mål började redan 1959 då Chalmers Studentkår förvärvade en aktie i dåvarande AB Pripp & Lyckholm. Detta gjorde att Chalmeristerna fick tillgång till Pripps bolagsstämma, och varje år framfördes där ett krav på en pipeline mellan Pripps bryggeri och Chalmers kårhus. Chalmers påbörjade bygget och vårt bidrag till pipelinen går att se på kårhusets södra sida, vid geniknölen. Traditionen fick sitt slut i början av 70-talet då en majoritet av Pripps aktier förvärvades av staten och kåren blev av med sin. Dåvarande finansminister Gunnar Sträng trodde inte, trots försök från ivriga Chalmerister, att riksdagen skulle gå med på att sälja en aktie till Chalmers Studentkår.

Det kunde ha blivit slutet på historien, men när Pripps skulle inviga sitt nya bryggeri 1976 så var Chalmers dåvarande kårordförande där och påminde Pripps VD om Chalmersaktien och den fina traditionen den representerade. Resultatet blev att Pripps VD direkt lovade att skapa ett gemensamt bolag för fortsatt samarbete. Redan 1977 skapades det som sedan skulle bli Aktiebolaget Ölbruket, med uppgift att främja goda ölseder och gott ölbruk, samt att vidareutveckla pipelineförbindelsen mellan Pripps och Chalmers.

Sista delen av pipelinen går att hitta inne i JA Pripps. Tyvärr inte i fungerande skick just nu.

Tyvärr har de inte nått hela vägen dit riktigt än. Chalmersdelen av pipelinen är färdig och redo att kopplas in, men resterande del har än så länge inte byggts. Frågan är ju då naturligtvis vad Ölbruket sysslar med under tiden. Jag var på besök i Ölbrukets Bryggrum för att kolla på en del av deras verksamhet.

Bryggkärlet på 20 liter. Här kan man göra massvis med god öl.
Eller äcklig öl om du hellre vill det.

Ölbrukets bryggrum hittas i Kalle Glader, där möts jag av Rickard från Ölbrukets styrelse. I bryggutrustningen håller han på att brygga en sats på 20 liter Lagunitas IPA klon. Själva bryggandet är ganska självgående och Ölbruket ska även hålla en kurs i ölbryggning för sina medlemmar, om du är nyfiken på hur man gör. Håll utkik på Ölbrukets facebooksida för info om när! Själva bryggningen går på ett par timmar, därefter ska ölen jäsa i två veckor på tunna och därefter lagras på flaska i ytterligare två veckor. 4 veckor för 20 liter helt egen öl, vilken deal! Garanterat bättre än från Systemet!

Rickard, Sekreterare i Ölbrukets styrelse och Tofsens guide för dagen.

Vill du själv brygga lite god öl så är det faktiskt gratis för alla Ölbrukets medlemmar! Medlem blir man lättast på https://www.facebook.com/olbruket/. Själv drömmer jag mig bort till att sitta på Geniknölen i Maj med en egenbryggd kall öl i handen.

Om du inte orkar vänta ända tills i Maj så håller även Ölbruket på med andra saker under våren. Håll utkik efter Tap Takeover på JA Pripps där Ölbruket tar in en ny spännande ölsort att testa under en kväll, eller bryggeribesök till olika bryggerier för att se hur ölbryggning går till på riktigt! Nu senast var de borta hos Spike Brewery där det ingick både en rundtur i bryggeriet och en provning av deras öl. Perfekt om du vill ta reda på vilken öl du själv vill brygga!