Tofsen besöker Minecraft!

Tofsen besöker Minecraft

I och med den rådande Coronapandemin så har mycket av campuslivet stannat av. För att ändå ge Chalmeristerna en plats att samlas och umgås så startade kåren, genom G.U.D, en Minecraftserver där alla kårmedlemmar (om man äger Minecraft) kan logga in och spela med varandra i en gemensam värld!

För att kolla hur det går för Chalmeristerna som tagit tillvara på detta och för att visa er som inte har Minecraft hur det ser ut på Chalmers Minecraftserver så har vi i Tofsen gjort ett besök!

Deltamärket är tydligt synligt från startområdet tillsammans med Hacke Hackspett. En klassisk kombo!

Direkt Tofsens korrespondent loggar in på servern så möts vi av två loggor. Den första tillhör G.U.D och var något vi väntade oss då det trots allt är deras server. Den andra loggan tillhör Delta, vilket vid närmare eftertanke inte är så konstigt. Ett datamärke i ett dataspel! Vårat utforskande för oss därefter vidare mot den närmaste bebyggelsen, förbi Willys, där rader av bybor står uppradade, redo att sälja diverse föremål till byggnadens ägare.

Vad är Minecraft?
Minecraft är världens bäst säljande spel någonsin. Spelaren släpps lös i en oändligt stor värld gjord av 1 gånger 1 meter stora block, fylld med djur, monster och skatter. Spelet kan beskrivas som en blandning LEGO och ett äventyr och låter spelaren utforska fritt, slåss med monster och bygga häftiga byggnader.

Willy i Minecraft, här finns allt och lite till. Tråkigt nog har vi inga pengar att handla för!

En bit bort ligger ett imponerande byggnadsverk. En pyramid som tronar över närliggande byggnader. Inne i pyramiden finner vi ett avgrundshål, rakt ner till berggrunden!

Hur spelar jag Minecraft?
Om du inte har Minecraft så går det att skaffa på minecraft.net

Sedan har G.U.D en utmärkt guide för hur man kommer in på servern på https://mc.chs.se/

Bara medlemmar på Chalmers Studentkår kommer åt servern då man måste logga in med sitt CID.

Vid det här laget har vi sprungit runt i Minecraftvärlden i en halvtimme och börjar bli hungriga (i spelet då). Om man i Minecraft är hungrig för länge så dör man (också bara i spelet)! Upptagna som vi varit med vårat utforskande så har vi inte hunnit skaffa någon mat och riskerar nu att svälta ihjäl! Tack och lov hittar vi ett obevakat morotsfält och plockar på oss. Självklart så återplanterar vi även morötterna efter oss, som goda Minecraftspelare bör.

Nu med en full mage så begav vi oss vidare för att hitta nya häftiga platser att besöka. På mc.chs.se/dynmap går det att se en karta över hela Minecraftvärlden och vi tog oss sikte på en lustigt formad ö till sydöst på kartan.

Den nuvarande kartan över Chalmers Minecraftvärld

Tyvärr låg ön väldigt långt borta från våran nuvarande position, så ett snabbare transportmedel hade varit att föredra. Tack och lov så finns det ju kollektivtrafik, tydligen även i Minecraft och vi rör oss mot Västlänken.

I Minecraft fungerar Västlänken utmärkt

Västlänken visar sig vara en portal till en annan värld, den spökfyllda och hellvetesliknande dimensionen “The Nether”! Lösningen är brilliant, då varje meter du rör dig i The Nether motsvarar åtta meter väl ute i den riktiga världen. Med ett system av portaler så knyts de avlägsna byggnadsplatserna ute i den riktiga världen samman av ett nätverk av tunnlar i The Nether där avstånden är kortare. Efter ett par försök där vi rör oss åt fel håll och hamnar på skilda platser så kommer vi äntligen fram till våran destination.

Vi stiger ut ur portalen i en trädgård med blommor och låga häckar. Bakom en upphöjd gångväg syns ett torn från vars topp vatten flödar. Byggnaderna är mäkta imponerande och det lär ha tagit mycket tid och kunskap att bygga på ett så snyggt sätt. Vid havet så tronar ett fyrtorn och skaparna av detta paradis har till och med gjort så att fyrljuset rör sig, något som säkert använder sig av redstone – Minecrafts egen version av elektricitet. Redstone kan användas till allehanda tekniska lösningar, allt från automatiska odlingar till fungerande miniräknare och är en av Minecrafts häftigaste bitar.

Vilka regler används?
Chalmers Minecraftserver är på Survivalläget, det vill säga att alla resurser måste insamlas för hand och spelare måste ta hand om sin hälsa i kamp mot monster, andra spelare och naturen.

Dock så finns det ett antal modifikationer av basspelet som gör att dina byggnader är säkra mot sabotage och stölder från främlingar. Du kan själv välja vilka spelare som får hjälpa till att bygga och förändra det område du “claimar” som ditt eget.

Efter att ha hittat till en sådan här härlig trädgård så beslutar vi oss för att vara nöjda med utforskandet av Minecraft för idag. Hur härligt det än hade varit att sätta igång med vårat eget projekt så närmar sig tentorna med stormsteg. Kanske efteråt…

En veteodling med en väderkvarn i bakgrunden. Ett perfekt ställe att avsluta Tofsens Minecraftäventyr vid, för den här gången.