Byggnader på Campus

Ifall du har spenderat några läsår på vårt eminenta universitet så har du säkerligen lagt märke till att det finns ett par rätt nya byggnader på campus. För att få lite koll på vad det är som händer så kommer vi på Tofsen här att gå igenom vad det är som har byggts nyligen och några av de mest spännande projekten som planeras inför framtiden!

Entréportalen, ett måste när man skriver om campus Johanneberg

Bolaget som äger lokalerna på campus heter Chalmersfastigheter AB och de har tagit fram en plan för hur campus ska se ut om 15 och 30 år. Vi har gjort en djupdykning i dokumentet och hittat de mest spännande framtida projekten. För våra källkritiska läsare så kan vi meddela att dokumentet finns länkat längst ner i artikeln om du vill kolla själv.

Nyligen byggda

A Working Lab

Borta vid Johanneberg Science park har ett nytt hus precis blivit klart. Huset har en skinande röd färg med en trappstegsdesign på de övre våningarna och gott om fönster.  I det så finns det någonting som heter A Working Lab. Själva beskriver de sig som “Co-working, makerspace, framtidens lärandemiljöer samt konferens- och mötesplatser på Sveriges ledande samverkansarena för samhällsbyggnad”.

Men praktiskt sett för oss studenter betyder det att det är kontorslokaler för små företag och individer, plus lite extra verkstäder och sånt. Oavsett buzzwords så är lokalerna riktigt fräscha och det finns också en restaurang på bottenplan. Kanske är A Working Lab något att kolla på efter examen? Om man fortfarande tycker om Chalmers efter alla år av tufft pluggande vill säga. Ifall du känner dig tvungen att komma in här och uppleva lokalerna innan examen så påpekar anonyma källor att vissa kurser erbjuder moment här.

A Working Lab, ett hem för företag och coola buzzwords

Bygget på parkeringen: Gibraltar Guesthouse

På parkeringen vid Gibraltarvallen har ett stort svart modulhus byggts upp i all hast. Bygget, som påbörjades i januari 2019, blev klart redan i augusti samma år. Från idéen om byggnaden tills dess att första personen flyttade in tog det totalt bara 1,5 år. Detta är väldigt ovanligt då byggnader vanligtvis tar flera år att planera och bygga. Anledningen till att byggnaden uppfördes på så kort tid är att Chalmers högskola ville kunna göra det lättare för framförallt internationella masterstudenter och doktorander att få boende, då de ofta har svårt att få bostad.

Om du scrollar lite längre ner här i artikeln så kommer du se att det planeras att byggas andra saker på Gibraltarvallen kring 2050. Modulhuset är nämligen bara tänkt att vara en temporär byggnad och kommer vara borta om cirka 15 år.

Bygget på parkeringen: Gibraltar Guesthouse

2035

Holtermanska

Holtermanska är området på norra sidan av Chalmershållplatsen, motsatt sida från Emils kårhus. Där ska det först byggas ett korttidsboende för studenter. Tanken är att studenter ska kunna bo där under en kortare tid innan de hittar ett permanent boende. Något som kan vara mycket svårt om man till exempel kommer som nyinflyttad till Göteborg. Erfarenheter av detta har upplevts i första hand av flera skribenter för Tofsen, vilket ställer oss lite mer positiva till projektet.

Totalt ska det bli ungefär 65 rum som kan hyras och Chalmers Studentbostäder räknar med att studenter ska bo där i genomsnitt 4 månader innan de kan hitta något annat.

2050

Gibraltarvallen

På Gibraltarvallen finns det i dagsläget ett par hundra parkeringsplatser, men väldigt få bostäder. Det ska det bli ändring på! Det finns planer på att bygga bostadshus på uppemot elva våningar där det i dagsläget bara finns platta parkeringar på noll våningar. Bostäderna ska vara en blandning med mestadels student- och forskarbostäder men även vanliga bostäder. Tanken är också att det i bottenplan ska kunna finnas en del service, till exempel matbutik och apotek. Förhoppningen är att detta ska hjälpa mot den bostadsbrist i Göteborg som slår hårt mot studenter.

Även om det är länge kvar tills dess att bygget är klart så kan man ju fråga sig hur allt detta kommer påverka våran kära Cortège när parkeringen byggs över? Planen är att riva den del av maskinhuset som ligger närmast EDIT-huset och där anlägga en grönyta som både kan husera Cortègen och agera som mötesplats för studenter under resten av året. Tyvärr kommer det dröja långt framme i tiden innan detta spännande projekt blir av.

Holtermanska – igen!

Korttidsboendet är klart, men längre fram i tiden så finns det ytterligare planer för Holtermanska. Detta är ännu bara ett förslag och inte beslutat, men om allt går som planerat ska det byggas tre stycken höghus, upp till 16 våningar med totalt 450 nya studentlägenheter. Hur kul det än låter med nya studentbostäder så är allt detta tyvärr planer för 2050, och innan dess hoppas jag att vi alla har tagit examen!

En konceptskiss för hur de nya höghusen vid Holtermanska ska se ut. Det är ännu inte säkert om det blir av eller inte

Vill du läsa mer själv så finns campusplanen tillgänglig här: Länk till Campusplanen: https://chalmersfastigheter.se/wp-content/uploads/2019/10/190909-Campusplan-Chalmers-2019-2050.pdf