Recept: knäck och brända mandlar

Knäck

Ingredienser:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl skållad, hackad mandel
  • 2 msk smör

Gör så här:

  1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  1. Koka utan lock tills temperaturen når 124°, ca 20-30 min. Rör då och då. Rör ner smör och mandel (vi hade bara mandel i hälften, då bara 0.5 dl). Om man inte har en termometer går det bra ändå, men då gäller det att vara mer vaksam och göra kulprov ofta. Ju högre temperatur desto hårdare blir knäcken.
  1. Häll smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. 

Brända mandlar

Ingredienser:

  • 200 g sötmandel
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten

Gör så här:

  1. Rosta mandlarna i en torr varm stekpanna. Koka upp socker och vatten i en kastrull.
  1. Tillsätt mandlarna och koka tills det börjar knäppa i mandlarna och det sockrar sig. Låt inte sockret börja smälta igen efter att det kristalliserat sig, då har det blivit för varmt.
  1. Rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen och häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper. Vill man experimentera kan man även pudra över lite kanel eller kardemumma.
  1. Separera dem försiktigt. Låt svalna.