Lussekatter

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg, t ex kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk

Gör så här:

  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Tillsätt saffranen. 

  1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

  1. Blanda ner kesella, socker och salt.

  1. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Det är lagom när degen börjar släppa från bunken.

  1. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

  1. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 32 bitar. Vill man vara noggrann så kan man även väga bitarna så de blir jämnstora. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. 

  1. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

  1. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.