
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl standardmjölk
- 150 g smör
- 250 g kvarg, t ex kesella
- 2 dl strösocker
- 1 g saffran [2 förp]
- 1 tsk salt
- 16 dl vetemjöl, ev lite mer
- russin
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
Gör så här:
- Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Tillsätt saffranen.

- Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
- Blanda ner kesella, socker och salt.

- Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Det är lagom när degen börjar släppa från bunken.

- Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

- Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 32 bitar. Vill man vara noggrann så kan man även väga bitarna så de blir jämnstora. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
- Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
- Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
