4-12-2021

När snön lägger sig som ett täcke över Göteborgs gator och torg (till Västtrafiks stora förtvivlan) och kylan biter sig fast är det kanske bättre söka skydd inne i värmen. Tyvärr är det då lätt hänt att man blir uttråkad. Kanske har du sett klart på The Wire, för tredje gången. Kanske var den nya säsongen av Grey’s inte så bra som du hoppats. Kanske har du till och med börjat överväga att plugga 😱. Men frukta ej, Tofsen har förberett tre trevliga recept som både tar dig ett steg närmare diabetes och ett steg bort från pluggandet. Gör som oss, prokrastinera mera!

Saffransbiscotti

Detta är en uppskattad gå bort present eller perfekt för adventsfikat.

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 50 g sötmandel, grovhackad
  • 1.5 tsk bakpulver
  1. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner saffranet. Rör ner ett ägg i taget.
  2. Tillsätt mjöl, mandel och bakpulver. Blanda till en smidig deg. Lägg degen på mjölat bakbord och forma till tre rullar, ca 30 cm långa.
  3. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär direkt i sneda bitar. Tips är att lägga över “rullarna” på en skärbräda.
  4. Vänd dem med snittytan upp och rosta mitt i ugnen ca 6 min, vänd efter halva tiden. Låt svalna helt på galler. Förvara i en burk med tättslutande lock

Pepparkakor

Svensk klassiker nr1. #DegenÄrGodareÄnKakorna

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen nejlika
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma, stött
  • 0,5 msk bikarbonat
  • ca 7,5 dl vetemjöl
  1. Smällt smör, socker och sirap, tillsätt kryddor (går att ha mer av kryddor man tycker extra mycket om)
  2. Tillsätt vatten, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg. Lägg den i kyl över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla en bit av pepparkaksdegen i taget, ta ut pepparkakor med mått, grädda cirka 5 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Om man som jag, min första jul i studentlägenheten, inte har en kavel går det att kavla med en vinflaska eller godtycklig rund flaska som finns i hemmet. Vinglas går utmärkt att använda istället för pepparkaksformar men doppa doppa ner glaset i lite mjöl så pepparkakan inte fastnar i glaset. 

Lussekatter

Svensk klassiker nr2. Gör mänskligheten en tjänst och fyll inte era lussekatter med russin. Det räcker med två så kan de som inte gillar russin plocka bort dem och ersätta dem med… Ja, det får ni se i en framtida lucka.

  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg, t ex kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin
  1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.