Jultraditioner – Världen edition

Jultraditioner kan se väldigt olika ut beroende på vart i världen man befinner sig. Till exempel har vi i Sverige Gävlebocken och tillika nedbränningen av den. Vissa traditioner är mer udda än andra, och det gäller även i resten av världen. Hur ser jultraditioner ut runtom i världen, vad handlar de om och hur kom de till?

Vi börjar i centraleuropa, där det verkar som att halloween och jul har smälts samman till ett. Krampus är Sankt Nikolaus onda följeslagare, och denna demonliknande varelses uppgift är att skrämma olydiga barn till lydnad. Detta ska enligt sägnen ske genom agning alternativt bortförande av de barn som inte varit snälla. Denna skrämmande tradition bevaras delvis via de omkring 180 “Krampus-klubbar” i Salzburg som hyllar demonen, men också via traditionella parader såsom Krampuslauf, som sker i flertalet alpina byar.

Vidare till en annan annorlunda jultradition, och denna gången besöker vi Japan. Där hör det nämligen till jultraditionerna att göra ett besök på KFC. Besöken är så pass populära i juletider att japanerna måste beställa bord två månader i förväg för att kunna få friterad kyckling till jul. Men varför är det en japansk jultradition att äta amerikansk snabbmat? Det har att göra med kristna turister och immigranter i Japan som, när julen närmade sig, ville ha något som åtminstone liknade en hel kyckling eller kalkon som de var vana att få hemma. Därefter har den spridit sig vidare i landet.

För oss arachnofober är nästa jultradition en riktig mardröm. I Ukraina är det vanligt att man klär julgranen med spindlar och spindelnät. Det finns en bakgrund till denna tradition, precis som med de andra traditionerna, hur logisk eller ologisk det än må låta. Enligt sägnen hade en fattig kvinna inte råd att pynta sin familjs julgran. När hon vaknade upp morgonen därpå hade spindlar “klätt” granen i glittrande spindelnät som gav ett sken av guld och silver i solskenet. 

I Wales finns det en gammal jultradition som går ut på att en person i bygden klär ut sig till en varelse som kallas för “Mari Lwyd”. Denna person går omkring med ett hästkranium och ett lakan över sig, och sjunger och knackar dörr. Även om Mari Lwyd firas under juletider, så är traditionen trodd att vara en pre-kristen tradition för att bringa tur och lycka till befolkningen i bygden.

Till sist ska vi ta en titt på våra grannar i sydväst och deras jultraditioner, och som bekant är dem stora fans av diverse maltdryck. Därför firar de en tradition som kallas för J-dagen, vilket är den dag då Tuborg lanserar årets julöl. Det som började som en studenttradition har nu blivit ett allmänt nöje, och firandet har flyttat från onsdagar till fredagar då studenter ofta missade undervisning torsdagen efter. Låter lite som vår pubrunda…

Men är det verkligen så illa med lite udda jultraditioner? Är det någon eller några av dessa som vi borde överväga att inför här i Sverige? Jag ser gladeligen framför mig en jul där Krampus “foodorar” hem KFC mat, som jag tillsammans med min “hästkranium-utklädda” vän kan avnjuta. Detta ackompanjerat med Tuborgs nylanserade julöl bredvid spindel-granen, ååh vad jag längtar till julafton!

Källor: